Pensionatets historia

Att vara på resande fot är på intressant och spännande för resenärer, men när mörkret väl slår till är det dags att hitta tak över huvudet. Att bo på hotell är en lyx som både kostar mycket pengar och som är väldigt modern. Pensionat är det enklare hotellet som funnits sedan 1800-talet och framåt. Pensionat har alltid varit en plats för resenärer att stanna på under sina resor, oftast en plats stadsbor valde att övernatta på när de ville ut till landet och uppleva ett lugnare och enklare liv för en kort stund.

Skillnader mellan pensionat och hotell

Den stora skillnaden mellan ett pensionat och ett hotell har alltid varit servicebiten. På ett hotell är det givet att man får nya lakan varje dag, kan få mat direkt till sitt rum och att man inte behöver tänka på så mycket själv. Ett pensionat däremot som oftast Rönnebo_pensionat_Trosakommer i två olika varianter, helpension och halvpension, innebär i regel en lägre servicegrad. När man bor på ett pensionat som har helpension, innebär detta att man får frukost,lunch och middag med sitt boende, men det är inte säkert att man kan välja vad man ska äta. Det är pensionatets personal som lagar maten och bestämmer måltiderna, samt när man kan äta dem. Är det halvpension som erbjuds ingår två måltider där den ena alltid är frukost. Det har historiskt varit få lagar rörande pensionatsverksamhet, vilket under 1900-talets första halva ledde till att många öppnade pensionat när där fanns extra rum i huset. Detta var ett sätt att få in extra pengar, samtidigt som man fick extra sällskap.

 

Pensionatsöarna i Stockholms skärgård

I vår nutid har pensionaten minskat drastiskt då priser på hotell och vandrarhem har blivit så låga att de konkurrerat ut hemmamiljöerna. Många av våra klassiska och kända pensionat som tidigare dragit till sig människor från hela Sverige, är idag pensionat för flyktingar från hela världen. Genom att använda pensionat som i grunden är skapade för att samla en grupp människor och ge dem bostad och mat, är pensionaten ett perfekt ställe att ta emot flyktingar på. Stockholms skärgård har snabbt blivit en plats där man hittat många pensionat under 1900-talet och därmed har de öarna även fått benämningen ”pensionatsöarna”. Dessa pensionat skiljde sig lite från andra och var anpassade för medelklassen och inte societetsklassen som många andra varit genom historien. Arholma, Blidö, Ljusterö, Möja och Väddö är de öar som främst tillhör denna benämning och dit medelklassen kring Stockholm drog sig på sommaren om man ville lyxa till det extra.