Barnvänliga pensionat och vandrarhem

Att kunna resa med ett eller flera barn och känna att resan är på barnens villkor utan att man för den skull behövt kompromissa särskilt mycket är en dröm för många barnfamiljer. Det är inte alltid så lätt att infria den eftersom barn bryr sig om andra saker än vuxna. Att spendera stora belopp på traditionell hotellyx brukar vara ganska bortkastat när det finns barn med i bilden som uppskattar roliga aktiviteter mer än lakan i egyptisk bomull och äkta konst på väggarna. Ett pensionat eller ett vandrarhem är ofta det perfekta alternativet då dessa i regel är mer prisvärda. I det här inlägget ska vi gå igenom några av de aspekter som är viktiga när man väljer semesterboende utifrån barnens behov och intressen. Det handlar dels om boendets faciliteter men också om vad som finns nära eller i anslutning till det pensionat eller vandrarhem som man väljer att boka in sig på.

Vad innebär barnvänligt?

Även de tråkigaste resmålen kan vara helt ok för barnfamiljer om boendet är anpassat för familjer med barn. Något du kan göra redan när du bokar är att se om det finns barnsängar eller om alla måste samsas i samma säng. Har boendet barnsängar så är det ett tecken på att man profilerar sig mot just barnfamiljer och då kan man räkna med andra typer av anpassning som är till barnens fördel. Vi rekommenderar att man bokar eget rum, om den möjligheten finns. Delar man en sovsal med andra finns det en risk att man upplever att man stör de andra gästerna i salen ifall man har barn som gråter mycket eller leker intensivt. För att ett pensionat eller hotell ska klassas som barnvänligt behöver det vara säkert. Rangliga trappor och balkonger med räcken som barn kan klättra över är stora minus. Om det finns en servering i anslutning till boendet får menyn gärna ha barnanpassade rätter. Skötbord på toaletten är ett annat jättestort plus för familjer med riktigt små barn.

Boendets omgivningar och aktiviteter

En möjlighet att värma mjölk snabbt och smidigt är viktigt för den familj där det finns barn som dricker välling. Det är därför en stor fördel om det finns ett kök eller åtminstone en mikrovågsugn som man som gäst har tillåtelse att använda. Barn kan snabbt bli uttråkade. Det gäller att boendet är beläget så att man snabbt kan komma iväg och göra något roligt. Grönytor i omedelbar anslutning till vandrarhemmet eller pensionatet ger ett stort plus, särskilt om det finns möjlighet att att bada. Många barn är, precis som de flesta vuxna, intresserade av saker som går utöver det vanliga. Om boendet har ”det lilla extra”, kanske i form en äldre fungerande hiss, en takterrass med utsikt eller personal som bjuder sig själva, kan det bli fina minnen. Jämför olika boenden online och försök se dem med barnens ögon, finns där något de kommer att uppskatta särskilt mycket? Glöm inte varma åkpåsar om det är vinter!