Pensionat i Roslagen

Roslagen som ligger nordöst om Stockholm består bland annat av skärgårdskommunen Norrtälje. I Norrtälje hittar du det historiska Pensionat Granparken.

Pensionat Granparken

Pensionat Granparken består av tre stycken sekelskifteshus med anor från 1800-talet. Här känner du dig definitivt välkommen genom den personliga servicen. Du kan känna historiens vingslag och fantisera om tidigare gäster – pensionatet har nämligen funnits i mer än 130 år.

Pensionatet består av tre stycken hus belägna i en underbar trädgård. Under de ståtliga äppelträden finns en stenlagd uteplats. I huvudbyggnaden finns receptionen, en bar, matsalar samt ett café som erbjuder ljuvligt goda hembakade bakverk. Det ingår halvpension med en härlig frukostbuffé samt husmanskost till middag.

Pensionat Granparken har totalt 44 bäddar fördelade på 18 rum. Det finns familjerum med fyra bäddar, dubbelrum samt enkelrum. En av pensionatets nyheter är att det finns en 100 kvadratmeter stor svit med plats för 6-8 personer. Sviten har tre stycken stora sovrum, en veranda med utsikt över trädgården, ett härligt vardagsrum med synliga takbjälkar och en öppen spis.

Inget rum är det andra likt på Pensionat Granparken eftersom alla rum är personligt inredda. Det finns bland annat rum som påminner dig om förra sekelskiftet. Samtliga rum har dusch, toalett, tv och vattenkokare, samt utsikt över den lummiga trädgården. Det finns även gratis WiFi på hela pensionatet.

Historik

Norrtälje var en känd kurort under 1800-talet. Till Norrtälje reste människor bland annat för den välgörande leran och för att besöka det berömda varm- och kallbadhuset. Hanna Lind med familj valde att bygga ett pensionat i Norrtälje. Hur de finansierade bygget vet vi inte men kanske tog de en form av företagslån. Namnet Pensionat Granparken fick pensionatet för att gästerna kunde promenera i den granskog som fanns i anslutning till pensionatet. Pensionatet har granar inplanterade från Tyskland. Granar som ansågs vara mycket bra för hälsan. Under Norrtäljes storhetstid som kurort sägs det ha funnits över hundra pensionat. Det var inte ovanligt att gästerna stannade hela sommaren.

Sevärdheter i Norrtälje

Om du bor på Pensionat Granparken har du nära till Norrtäljes sevärdheter. Det är bara en kort promenad ner till centrum. Om du promenerar ner för backen kommer du till Societetsparken som påminner om tiden då Norrtälje var kurort. Parken anlades under denna period för att badgästerna skulle få underhållning och avkoppling. Parken är fortfarande en plats för olika aktiviteter och rekreation. Varje sommar arrangeras bland annat Custom Bike Show och American Car Show här.

Uppe på Södra berget finns tändkulemotorfabriken Pythagoras. Idag är det ett museum där du besöker den orörda fabriken som en gång i tiden tillverkade tändkulemotorer som såldes till hela världen. Genom ett besök här får du ser hur Sverige såg ut under tidigt 1900-tal. Förutom fabriken kan du bland annat besöka en arbetarbostad.

Gatunätet i Norrtälje härstammar från medeltiden. På Stora Torget hittar du rådhuset som byggdes år 1792. Det ligger på samma plats som rådstugan som fanns på 1600-talet.