Starta ett eget pensionat i stan

Att äga och driva ett eget pensionat är en dröm för många. Det är samtidigt en dröm som inte behöver vara ouppnåelig. Det är relativt enkelt att köpa en lägenhet eller ett hus och sen inreda den till att bli ett pensionat du kan hyra ut. Det ska nämnas att vi i Sverige ibland har lite krångliga regler för sånt här. Utomlands är det väldigt vanligt att hyra ut ett vanligt boende antingen på Airbnb eller i egen regi. Det behöver dock inte betyda att det är omöjligt att göra, så länge du ser till att ta reda på vad som gäller. Tänk på att myndigheter i Sverige har ett informationsansvar, så är det något du undrar över är det bara att ringa eller maila dem och fråga.

Köp någonstans att vara

För att kunna driva ett pensionat behöver du något att hyra ut. Du kan till exempel köpa en lägenhet och använda den som grund för ditt pensionat. Det de flesta tänker på är kanske ett hus på landet, men det är en överbelamrad marknad, vilket gör att ett ombonat och välinrett ställe inne i stan förmodligen är lättare att tjäna pengar på. Ett bra exempel på ett lyckat sådant koncept är Ett Hem som har blivit omåttligt populärt tack vare sitt läge och sin lyxiga inredning. Nu kanske du inte behöver köpa lägenhet på Östermalm, men se till att du lägger det någonstans där det går att locka besökare.

Driv pensionat i bolagsform

En sak som är viktig att tänka på är att du behöver ett företag för att kunna driva pensionat på det här sättet. Om du hyr ut din privatbostad så uppkommer genast en massa problem. Bostadsrättsföreningen eller din hyresvärd kommer ha synpunkter och i värsta fall kan du bli vräkt. Det här behöver du givetvis tänka på även om du i ditt företag köper en lägenhet. Du måste säkerställa att det är okej att en juridisk person står som köpare, och att det är tillåtet att bedriva verksamhet i den. Om du har tillräckligt med kapital är det oftast enklast att försöka köpa upp ett helt våningsplan för att minimera störningen för de andra som bor i huset.

Se till att ordna något extra

Vad är det som gör att man trivs på ett pensionat och väljer det istället för ett hotellboende? Oftast är det den personliga servicen man uppskattar, och att det inte är lika sterilt som ett hotell. Jobba med inredningen för att skapa en genuin känsla av att här är det någon som bor och inte bara är på genomresa. Se också till att göra det enkelt för dina gäster att få en trevlig vistelse. Se till att det finns broschyrer med bra tips på saker att göra. Gör dig själv tillgänglig på telefon för eventuella frågor. Se också till att ha kontakt med ett lokalt bageri eller liknande för att den som vill ska kunna få frukost eller en lagad måltid direkt upp på rummet.