Vad är det för skillnad på pensionat och vandrarhem?

Pensionat och vandrarhem används ofta synonymt och många är osäkra på vad skillnaden egentligen är. Kanske tänker man att det inte spelar så stor roll, men skillnaderna är ganska stora och chansen att bli nöjd med sin resa ökar markant om man vet vad man är ute efter. Vandrarhem är tänkta att framför allt erbjuda en sovplats. Du kanske ska hälsa på släkten och blir erbjuden en madrass på golvet. sov i en bekväm säng istället och spendera dagarna med släkten. Ett pensionat passar bättre om det är själva målet med resan. Där får du mer service och de ligger ofta i fin miljö.

Ett pensionat för varje smak

Många drömmer om att öppna ett pensionat och det har lett till ett mycket stort utbud, där alla kan hitta sitt smultronställe. Det finns lugna pensionat långt ute på landet för den som är ute efter lugn och ro. Åker man med barnen finns många barnvänliga pensionat nära roliga semesternöjen för hela familjen, där ingen störs av stojande barnlek. Många pensionat ligger även idylliskt nära perfekta långgrunda stränder och vacker skog, så att du knappt behöver lämna stället. Åker man på semester med fyrbenta vänner är det lätt att hitta ett pensionat där det går bra att skälla. Även vad det gäller servicen varierar den med vilket pensionat du väljer. Gemensamt för de flesta pensionat är dock en hög grad av service, ofta ingår både städning och samtliga måltider. Det skapar en väldigt hemtrevlig och familjär känsla. Oftast är maten hemlagad, med sallad plockad i den egna köksträdgården och hemgjord sylt. Personalen har vanligen en mycket god lokalkännedom och delar gärna med sig av sina tips på aktiviteter och sevärdheter i området.

Pensionat med båtbrygga

För många båtälskare är själva meningen med sommaren att få spendera den på båten. Vill man ändå bo bekvämt och äta mat lagad på en riktig spis med färska råvaror kan ett pensionat med egen brygga eller nära till gästhamn vara den perfekta lösningen. Givetvis har pensionaten tagit tillvara på denna chans och det är inte svårt att hitta ett mysigt pensionat med plats för båten. Ett riktigt bra alternativ är Pensionat Styrsö Skäret, som har en egen brygga för gäster och ligger utanför Göteborg. Det är ett familjeägt pensionat som osar skärgårdshistoria och dessutom är omnämnd i White Guide. Besöker du hellre östra sidan av vårt vackra land hittar du Pensionat Rastaborg och Pensionat Solgården, som båda ligger idylliskt i Stockholms skärgård. Även i övriga Sverige hittar du gott om pensionat och många av dessa ligger nära vatten och gästhamnar. Vi rekommenderar en tur till Gotlands vackra stränder, eller varför inte Höga Kusten lite längre upp i landet. Området blev utsett till världsarv år 2000 med sin magnifika natur. Här hittar du till exempel Salsåker Herrgård, mitt i världsarvet med vacker utsikt över havet.