Krogkultur i Sverige

Sverige har väldigt mycket bra krogar, men det ska ärligt medges att vi inte över lag har den bästa krogkulturen. Mycket och sällan är den svenska festfilosofin där enstaka tillfällen per månad bjuder på alldeles för mycket alkohol. Till skillnad från till exempel sydländsk kultur där det är vanligt med intag av öl, vin och sprit flera gånger i veckan i goda vänners lag. Men då med mer moderation, och trots fler dryckestillfällen är det sällan någon bli överförfriskad. Saker som att spontandansa på krogen är inte socialt accepterat i det festklimat vi har i Sverige.

Att njuta av livet

Den avslappnade livsstilen som finns i till exempel Spanien där tid avvaras på en regelbunden basis för vardagsnjutning. En middag med familjen görs till en upplevelse. Detta har avspeglat sig på den spanska krogkulturen som anses vara en av de bästa i världen, med den trendsättande ön Ibiza utanför Barcelonas kust där du hittar några av världens absolut bästa nattklubbar och krogar. Lounge-trenden mer eller mindre startade på den lilla öns kust, med kända barer belägna vi strandkanten, otroligt väl inredda ska tilläggas. Du sitter eller ligger i härliga soffor, hängmattor och stolar. Maten och drycken är av allra högsta klass och musiken från DJ:en spelas för att komplettera denna upplevelse. Till exempel på Cafe Del Mar som är ett världskänt lounge-café med vacker utsikt över solnedgången, men även här hemma går det att hitta ett uterum för kyliga sommarkvällar som är härligt uppvärmt för att förlänga möjligheten att kunna njuta av det vårt land har att erbjuda.

Södra Sverige gör det bra

1200px-Alwyne,_Canonbury,_London_(3694850159)Även i södra delen av Sverige kan de sin sak när det gäller både mat och upplevelse. Till exempel finns det krogar i regionen som tillsammans har fyra Guide Michelinstjärnor att skryta med. Sist ut att föräras med en stjärna i Skåne var Daniel Berlin Krog som är en fullpoängare, så att säga att det finns skånska krogar med stil är en grov underdrift. Vi är inte riktigt lika spontana i Sverige, vi planerar och utför. Tid till att njuta av vardagen, som en middag med vänner, är något vi kunna ta till oss mycket mer från våra europeiska grannar med varmare klimat. Eller att helt enkelt inse charmen med en billig färsk falafel med grymma tillbehör i Malmö, medan du lyssnar på gatumusik och dricker en Pepsi i solen. Vardagsnjutning på både hög och låg nivå finns runtomkring oss vart vi än ser, om vi ger oss tillstånd att njuta även av vardagsupplevelser.