Pensionat Paradiset

Sveriges allra mest kända pensionat, med undantag för de yngre generationerna, är Pensionat Paradiset. Pensionat Paradiset är egentligen inte ett verklighetens pensionat. Det existerar i en svensk film från år 1937. Weyler Hildebrand har regisserat filmen. Media och kritiker skällde ut filmen som av dem ansågs vara en riktig skräpfilm. Något som svenska folket skulle vara förskonade från. Ett offentligt möte anordnades i Stockholms konserthus samma år som filmen lanserades. Hela den svenska kritikerkåren var allestädes närvarande och de totalsågade filmen. Inte nog med det de ville även förbjuda liknande filmer i framtiden.

Trots att kritikerna sågade filmen blev den en rejäl framgång då publiken gillade filmen. Det lär förhålla sig så att flera av de kritiker som deltagit i aktionen på konserthuset, många år senare tog tillbaka vad de sagt. I själva verket tyckte de att filmen faktiskt var rätt bra.

Pensionat Paradiset kan sägas vara den film som skapade begreppet pilsnerfilm.

 

Skådespelade gjorde
Till de som skådespelade i filmen hörde den tiden stjärnor, bland andra Thor Modéen, Maritta Marke, Julia Cæsar, Carl Hagman.Pensionat Paradiset 2

 

Handlingen
Inledningsvis får publiken följa med ångfartyget Östanå l ut i Stockholms skärgård. Närmare bestämt går färden till Pensionat Paradiset. En viss Julle Bergström har en syster som heter Lotta Bergström som arbetar där. Elvira Petterson, en dam med pondus, äger och driver pensionatet. Elvira har som mål att gifta bort sin dotter Margit till en viss man. Dennes visar sig dock vara en sol-och-vårare vid namn Kihlman. Julle som har råkat ut för den här solochvåraren tidigare, känner direkt igen honom. Julle anar att Margit håller på att falla i en fälla. Det är ju hennes pengar sol-och-våraren är ute efter. Julle bestämmer sig då för att stanna kvar för att avslöja bedragaren.

På Pensionat Paradiset bor det mycket folk tillhörande överklassen. Publiken får möta bland andra fröken Cronblom, Klingenhjelm och grosshandlare Pålsson med hustru som har ett förflutet som baletthoppa och flera stökiga barn.

I slutet får Margit istället Eric som efter båttävlingen blir erbjuden arbete på fabriken för båtar eftersom det var hans uppfinning av en bättre karburator som gav segern. Som grädden på moset får även Julle Elvira och allting får ett lyckligt slut.

I handlingen förekommer även scener runt pensionatets smörgåsbord med diverse matskämt. Inte för inte förstår man hur begreppet pensionatsarmar uppstått.