Pensionat

Pensionat är ett enklare hotell. Man finner pensionat i turistområden men de förekommer även i större städer. Vanligen erbjuder de både kost & logi. Det är vanligt att turister tar in på hotell under en längre period. Vanligtvis väljer man då helpension, vilket inkluderar boende plus frukost, lunch och middag samt vanligtvis eftermiddagsfika.

 

Pensionat eller hotell
Det är serviceutbudet som i en egentlig mening skiljer ett pensionat från ett hotell. Boende på pensionat innebär att man under vistelsen tar del av hela utbudet av service som erbjuds. Helpension omfattar allt från logi, städning, mat och även olika typer av aktiviteter. Vanligtvis är pensionatet beläget i vackra omgivningar eller så finns det i regel olika sevärdheter i närheten. Om man vill rusta upp ett gammalt hus till ett pensionat så är det bäst att köpa billiga byggvaror på t.ex. Buildor.se. Något som också kan betraktas som en del av pensionatets utbud.

 

En del i en stor familj
På gott och ont. Då man tar in på ett pensionat blir det som att men blir en del i en stor familj. Då avses att de övriga pensionatsgästerna blir som ens familjemedlemmar eftersom man har bland annat har gemensamma måltider. Övrig tid samlas man i sällskapsrum för socialt umgänge.Pensionat 2

 

Blomstringstid
Pensionaten var ett särskilt populärt val som boendeform för de som ville komma bort från staden för ett tag. Pensionaten blomstrade från slutet av 1800-talet till mitten av 1900-talet. Självklart gällde det personer som hade möjlighet och råd att ta semester.

 

Pensionatsöar
I Stockholms skärgård förkom pensionat som personer från medelklassen hade råd att vistas på för en period. De pensionaten fanns på Arholma, Blidö, Ljusterö, Möja och Väddö. För de betydligt bättre förmedlade, fanns de ytterst lyxiga så kallade oscarianska societetshusen. De återfanns på orter som Furusund, Dalarö och Utö.

 

Hur en vistelse på pensionat kunde te sig förr i tiden framgår av det här klippet från filmen pensionat Paradiset, från 1937. Nåja…