Vandrarhem

Ett vandrarhem är ett ställe som man kan övernatta på. Från allra första början var de avsedda för de personer som ägnade sig åt vandring och för cyklande ungdomar och barnfamiljer. Nu för tiden är alla välkomna oavsett hur man tar sig fram. Full valfrihet gäller då man övernattar på ett vandrarhem, då det gäller frukost, lakan och handdukar. Likaså om det finns möjlighet att laga mat i självhushåll. I Sverige håller vandrarhemmen i regel en bra standard och relativt låga logiavgifter. En del vandrarhem har en nästintill servicenivå liknande hotellens.

 

Antal vandrarhem i Sverige
I Sverige fanns det år 2006 runt 1 500 vandrarhem. En tredjedel av dem är anslutna till någon av de två stora organisationerna, Svenska Turistföreningen (STF) eller Sveriges vandrarhem i förening (SVIF).

 

Svenska Turistföreningen – STF
STF är en medlemsorganisation. Man har omkring 300 000 medlemmar. Syftet är i huvudsak ideellt. I ett av organisationen helägt dotterbolag bedriver man affärsdrivande verksamhet med 320 vandrarhem/hotell, åtta fjällstationer och 45 fjällstugor. Det vita fartyget – af Chapman, är ett vandrarhem som ligger invid Skeppsholmen i Stockholm. Det tillhör STF.

White ship

White ship

 

Sveriges vandrarhem i förening – SVIF
SVIF är Sveriges enda förening för fristående vandrarhem. Föreningen bildades år 1991. Samarbetet, inom ramen för SVIF, omfattar endast marknadsföring, nätverkande och bevakning av gemensamma angelägenheter. Varje vandrarhem drivs enligt egna principer och är också ansvariga för att det de marknadsför stämmer med den upplevelse som en vistelse hos dem uppfattas av deras gäster.

Antalet vandrarhem som är medlemmar i SVIF runt 150. De återfinns i Malmö i söder till Kiruna i norr.

 

Internationellt samarbete
För den som gärna bor på vandrarhem är det bra att känna till att det finns en internationell samarbetsorganisation för vandrarhem. Är man medlem i en nationell organisation som driver vandrarhem, som STF, kan det rendera medlemsförmåner även i andra länders vandrarhem som är anslutna till en vandrarhemsorganisation. Den internationella organisationen heter Hostelling International. Medlemskap i en nationell organisation, som driver vandrarhem, brukar berättiga till medlemsförmåner även i andra länders vandrahemsorganisationer.